Omat työkalut

Lattiarakenteen tuuletusjärjestelmä

RTV-Yhtymän Lattiarakenteen Tuuletusjärjestelmä on kehitetty tilanteeseen, jossa maanvastainen lattialaatta kärsii kapillaarisesta kosteudesta, ja / tai pilaantuneesta maa-aineksesta lattialaatan alla. Lattialaatassa oleva kapillaarinen kosteus joka ei pääse tiiviiden päällysteiden alla normaalisti haihtumaan, aiheuttaa ongelmia päällysteiden liimoissa, ja muodostaa sitä kautta turvallisuusriskin sisäilmalle. Samoin lattian alle mahdollisesti jääneet muottirakenteet yms. orgaaninen aines vaikuttaa sisäilman laatuun heikentävästi.

Koska tällaisten pintojen tiivis sulkeminen on äärimmäisen haastava toimenpide, tai hyvin usein sulkemisen seuraukseton toteutus mahdotonta, on järkevämpi korjata ongelma fysiikan lakeja kunnioittaen – hallitusti tuulettamalla. Yksi toimiva tapa on tehdä tämä sisäilmakorjaus RTV-yhtymän Lattiarakenteen Tuuletusjärjestelmää käyttäen.

Lattiarakenteen Tuuletusjärjestelmää käyttäen lattia sekä tiivistetään huoneilmasta, mutta tuuletetaan päällysteen alta, eli lattiarakenteen pinnasta. Näin saadaan kaikki lattiasta nouseva kosteus ja / tai haitalliset emissiot poistettua suljettua putkijärjestelmää pitkin turvallisesti suoraan ulkoilmaan, jolloin sisäilma jää raikkaaksi ja mattoliimat sekä lattiapäällysteet järjestelmän kuivalle puolelle eli Tuuletusjärjestelmän päälle.

Järjestelmää on käytetty Suomessa vuodesta 1996, ja sen kehittämisessä on ollut mukana mm. Trelleborg Industri AB, Aalto-yliopisto, Teknillinen korkeakoulu, Tekes, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Työterveyslaitos Kuopion aluetoimipiste.

Lue aiheesta näiltä sivuilta lisää, ja ole meihin rohkeasti yhteydessä!

Esite

Esite:
lattiarakenteen_esite_p

Katso järjestelmän esittelyvideo:
RTV-Lattiarakenteen tuuletusjärjestelmä esittely video

Ilmanvaihtomaton suunnittelu- ja asennusohje

Lataa tiedosto: Ilmanvaihtomaton suunnittelu-ja asennusohje

Työseloste ilmanvaihtomatolle

ALAPOHJASTA JOHTUVAN SISÄILMAONGELMAN KORJAUS ILMANVAIHTOMATOLLA, ILMANVAIHTOMATON PÄÄLLYSTYS MUOVIMATOLLA

Yleistä

Tämä työohje on tehty tiloihin, joissa huonetilojen ongelmana ovat maaperäkosteuden nousun aiheuttamat kosteusvauriot, jotka saavat aikaan haitallisten aineiden joutumisen sisäilmaan.  Rakenteen ylimääräistä kosteutta ei voida poistaa virheellisten alusrakenteiden vuoksi. Näissä tilanteissa rakenteen kuivattaminen ei auta, koska rakenteen kosteuspitoisuus tulee nousemaan pintarakenteisiin joka tapauksessa.

Alusta

Betoni puhdistetaan mekaanisesti kaikista tartuntaa heikentävistä  kerroksista niin, että saadaan tartunta lujaan betoniin. Betonin pitää olla puhdas, luja, karhea ja pintakuiva.

Alustassa olevat halkeamat injektoidaan ARDEX FB –injektiohartsilla, ARDEX EP 2000 –höyrynsulkuaineella tai ARDEX P 10 SR -pikakorjaushartsilla tuoteselosteiden ohjeiden mukaisesti paineellisesti tai imeyttämällä.

Seinän ja lattian rajakohdan ja alapohjan muiden läpivientien ilmavuotokorjaukset toteutetaan tiivistämisellä. Rajakohdista poistetaan vanhat pintamateriaalit puhtaaseen lujaan alustaan asti. Hiontapöly pyhdistetaan imuroinnilla. Alustan pitää olla luja, kiinteä, kantava ja puhdas tartuntaa heikentävistä aineista.

Tasoitus

Betonin tasoitus tehdään tarvittaessa itsetasoittuvalla ARDEX K 301–tasoitteella (2-20 mm) tuotekortin ohjeiden mukaisesti. Betoni pohjustetaan ARDEX P 51 –pohjustusaineella 1:7 ennen tasoitusta

Asennuksessa huomioidaan soveltaen SisäRYL, luku 75 Mattotyö, sekä siellä viitattavat aluslattiavaatimukset.

Ilmanvaihtomaton asennus

Erillisen asennusohjeen mukaan.

Päällystys muovimatolla

Polyflor Palettone PUR, suuntavapaa, korkeapainepuristettu homogeeninen muovimatto, joka voidaan rakenteensa ansiosta hoitaa ilman lattiavahoja läpi elinkaaren. Lattiapäällyste sisältää sertifioidun bakteereiden kasvua torjuvan ominaisuuden. Paksuus 2 mm, leveys 2 m, liukuesteluokka R10, käyttöluokka 34/43, kulutuskestoluokka.T 

Liimaus

Maton kiinnitys ilmanvaihtomattoon, tehdään TARRALIIMAUKSELLA  ARDEX PREMIUM AF 145 –päällysteliimalla

Asennus ja hoito valmistajan ohjeen mukaan.

Värit huoneselityksen mukaan

Jalkalista

Muovimatto voidaan nostaa seinälle tai käyttää muovi/puu-jalkalistaa.

Lataa tiedosto: Työseloste ilmanvaihtomatolle

Asennustyön tarkistusohjelma ilmanvaihtomatolle

Lataa tiedosto: Asennustyön tarkistusohjelma ilmanvaihtomatolle

Lehdistötiedotteet, Case Studyt

Homekoulut ilman elvytysrahaa – ratkaisu onglemaan ilmanvaihtomatolla

Kiinteistö & Talotekniikka 1/2010

Lattiarakenteen tuuletusjärjestelmä

RTV-Yhtymä Oy, Pääkonttori, Mattilantie 1, 11710 Riihimäki, Puh. (019) 7421, Y-tunnus 2162710-1